• kontakt@tourdreti.pl

Lokalne przysmaki Indonezyjczyków

Lokalne przysmaki Indonezyjczyków

Indonezja położona jest w południowo-zachodniej Azji oraz w Oceanii. W jej skład wchodzi ponad 13 tysięcy wysp, którą zamieszkuje miejscowa ludność oraz ponad 9 grup etnicznych. Stąd właśnie wywodzi się różnorodna kultura oraz kuchnia Indonezji. Każda wyspa posiada swoje tradycje, styl życia, język, czy zwyczaje. Wszystkie kultury jednak przenikają się i uzupełniają. Dotyczy to także kuchni, zarówno regionalnej, jak i narodowej.

Tradycyjny posiłek
Podstawowym posiłkiem na terenie Indonezji składa się z gotowanego ryżu oraz dwóch, bądź trzech dodatków. Tymi dodatkami może być ryba lub kurczak, bądź warzywa. Temu podstawowemu daniu towarzyszy często zupa gotowana jako bulion. Obie potrawy podawane są w tym samym czasie. To większości dań dodaje się sambal – sos chilli, którego jest bardzo wiele rodzajów. Sos może być wykonany z krewetek, wielu rodzajów papryk zarówno tych ostrych i łagodnych, z pomidorów, z dodatkiem soków z owoców cytrusowych.

Metody jedzenia
W Indonezjach posiłki oprócz w domu spożywa się w warungach. Są to lokalne restauracje, w których się je albo rekami albo łyżką i widelcem. Ciekawostką jest to, że w Indonezji do jedzenia nie używa się noży. Do jedzenia używa się tylko prawej ręki. Lewa ręka jest używana jest tylko i wyłącznie do celów higienicznych.

Co region, to inna kuchnia
Bogactwo kuchni zależy od jej położenia. Na Jawie największą popularnością cieszą się ryby oraz kurczak. Wołowinę uwielbiają na Sumatrze, a kaczkę i wieprzowinę na Bali. Świeżymi owocami morza zajadają się na południu Sulawesi. W zależności od położenia wyspy potrawy mogą być bardzo pikantne.

Loklane przysmaki
Indonezyjska kuchnia jest bardzo różnorodna. Najbardziej popularami smakołykami na wyspach jest m.in. sate – są to szaszłyki podawane z pysznym sosem orzechowym, ketu pat – ryż, który gotowany jest w specjalnych, ręcznie plecionych z liści palmowych małych koszyczkach, nasi campus – mieszany ryż podawana z wybranymi przez siebie dodatkami, np. ze szpinakiem, kiełkami, krakersami, tofu, czy jajkiem. Do większości dań dodaje się sos sambal.

Należy pamiętać, że w regionach, które zamieszkują muzułmanie nie spożywa się wołowiny, z kolei mieszkańcy Balii uwielbiają wołowinę. Znany w Indonezji jest także smażony kurczak – podaje się go nawet w typowych restauracjach fast-food rodem z USA. Podaje się je z ryżem.

Jednym z narodowych dań jest gado-gado. Jest to sałatka, w której skład wchodzą kiełki, ogórek, marchewka, tofu oraz jajko na twardo. Jajko ogólnie dodawane jest to wielu dań. Do sałatki dodaje się sos z orzeszków ziemnych. Popularnym uliczny daniem są sajgonki smażone z krewetkami na głębokim tłuszczu z warzywami, czy mi goreng sari segara – smażony makaron podawany z owocami morza, w tym z krewetkami oraz warzywami i jajkiem. Warto także zjeść chap chai. Jest to gulasz z kurczaka podawany z warzywami gotowany na drobiowym bulionie. Do gulaszu dodaje się sos sojowy oraz sos rybny oraz lokalne przyprawy.

Zdrowa kuchnia
Podsumowując wszelkie ciekawostki kulinarne Indonezji można stwierdzić, ze kuchnia ta jest bardzo zdrowa. Składa się głownie z ryżu, warzyw oraz ryb, owoców morza, czy też kurczaka. Do wielu dań dodaje się odmiany mango i bananów, mleko kokosowe, czy pastę z orzeszków ziemnych. Turyści, którzy lubią mniej zdrowe potrawy, smażone na tłuszczu, czy podawane z pikantnymi sosami również nie powinni mieć problemu ze znalezieniem czegoś dla siebie. Będąc w Indonezji warto więc stołować się w restauracjach, jak i w ulicznych kramach, by spróbować jak największej ilości lokalnych potraw.

Udostępnij:

Zobacz