• kontakt@tourdreti.pl

Co musisz wiedzieć o indonezyjskiej kuchni?

Co musisz wiedzieć o indonezyjskiej kuchni?

W Indonezji mieszka ok. 230 milionów ludzi na ponad 17 tysiącach wysp i wysepek. Nietrudno się domyślić, że przy takiej ilości mieszkańców oraz przez naturalny podział, wykształciły się setki grup i podgrup etnicznych, przy czym każda ma swoje tradycje i zwyczaje oraz w zależności od wyspy – dostęp do innych produktów żywnościowych. Zatem jeśli mielibyśmy w jednym słowie scharakteryzować całą indonezyjską kuchnię, zapewne powiedzielibyśmy, że jest różnorodna.

Kraj azjatycki
Indonezja jest krajem Azji Południowo-Wschodniej, położonym pomiędzy Oceanem Spokojnym a Oceanem Indyjskim. Mówi się, że pod względem mieszanki kulturowej przypomina Indie – dlatego w kuchni możemy się spodziewać właściwie wszystkiego. Pomijając fakt, że najpopularniejsze pod względem miejsca turystyczne w Indonezji zaczynają obrastać w zachodnie fast-foody oraz restauracje z kuchni świata (za sprawą zachodnich emigrantów), w Indonezji tradycyjne dania kupimy na ulicznych stoiskach za niewielkie pieniądze czy restauracjach stojących nieco na uboczu. Starajmy się unikać knajp typowo turystycznych, bo wiadomo, że to, co się w nich serwuje nie do końca nazwiemy prawdziwą indonezyjską kuchnią. Warto też pamiętać o tym, że w pierwszych dniach naszego pobytu w Indonezji lepiej uważać na zbyt wyszukane lub nietypowe jedzenie oraz unikać podejrzanie wyglądających barów. Nasza flora bakteryjna mui przywyknąć do tutejszego klimatu i specyfiki kuchni, więc jeśli nie chcemy spędzać czasu w toalecie, potraktujmy się delikatnie.

Typowy posiłek
Typowy posiłek składa się zazwyczaj z ryżu, kilku kawałków ryby lub kurczaka i warzyw. Często podawany jest do niego bulion, którym można popijać każdy kęs. Do tego zestawu zazwyczaj dostaje się Sambal, czyli pastę chili z różnymi dodatkami, np. z pastą krewetkową, pomidorami i sokiem z mango. Na wyspach przeważnie możemy zjeść trzy podstawowe potrawy – nasi goreng, mie goreng i gado-gado. Pierwsza z nich opiera się na smażonym ryżu z niewielką ilością warzyw, za to bardzo dobrze przyprawionych. Ciekawostka – w Indonezji najbardziej lubią jeść ryż w odmianie jaśminowej, ponieważ ma bardzo delikatny smak oraz wspaniały aromat. Do nasi goreng w wersji bardziej wypasionej dostaniemy jajko, owoce morza (zazwyczaj krewetki) albo kawałki kurczaka. Na początku przyjezdni zachwycają się tą smaczną potrawą, ale bardzo szybko się nią nudzą, zwłaszcza jeśli zamawia się ją po trzy razy dziennie (po prostu jest tania). Druga z potraw, mie goreng różni się od nasi goreng tym, że zamiast ryżu dostaje się smażony makaron, bardzo często sojowy. Natomiast gado-gado to sałatka z gotowanych warzyw, soją, ostrym sosem i jajkiem, przy czym są setki rodzajów sosu, dlatego rzadko zjemy sałatkę o takim samym smaku. Te trzy wymienione potrawy je się w całej Indonezji każdego dnia, więc warto nauczyć się ich nazw, by wiedzieć, co się pod nimi kryje.

Jaka przyprawa wyróżnia kuchnię indonezyjską na tle innych kuchni świata?
Zdecydowanie pasta tamaryndowcowa! Tamaryndowiec, który w Polsce figuruje pod odpowiednikiem powidlnika jest drzewem, z którego jadalnymi częściami są liście oraz młode strąki, w których zbiera się słodko-kwaśny miąższ. To właśnie z nich robi się pastę, która nadaje potrawom charakterystyczny kwaskowaty smak. Ta przyprawa cieszy się popularnością również w kuchni malezyjskiej i tajskiej. Wyjątkowości nie można odmówić również krewetkowej paście terasi, którą często dodaje się już do wspomnianej sałatki warzywnej gado-gado. Pasta krewetkowa przyszła do Indonezji z kuchni tajskiej.

Udostępnij:

Zobacz